Maria Rindstam och Josefin Arrhénborg startade Båtskroten 2007. När de, med varsin bebis på höften, slog sig in på en helt ny marknad, visste de inte vad som väntade. De hade en gemensam idé om att säkra den fina miljön i skärgården för framtida generationer genom att skrota gamla båtar på ett ansvarsfullt sätt.
Idag tar verksamheten emot och återvinner över 700 båtar per år, samtidigt som de driver restaurang, café och skeppshandel. Och de har förändrat hela systemet för båtåtervinning i Sverige.
Att ta sig in i en traditionellt mansdominerad bransch var allt annat än enkelt.
– Vi kunde inte så mycket om båtar och eftersom upptäckte brister i systemet och var fast beslutna om att det gick att förändra, var vi inte heller särskilt omtyckta. Vi blev inbjudna på mässor mer som ett jippo, för att vi var tjejer, säger Maria.
Trots det lyckades Josefin och Maria etablera sig och förändra synen på båtåtervinning i Sverige.
Båtskroten tar emot båtar av olika material, inklusive plast, trä, stål och aluminium. De demonterar båtarna och sorterar materialen för återvinning. Miljöfarligt avfall som drivmedel, oljor, batterier och asbest hanteras enligt gällande miljöföreskrifter för att minimera negativ påverkan på naturen.
Genom sitt arbete bidrar Båtskroten till att minska antalet övergivna båtar i naturen. Det i sin tur minskar risken för läckage av skadliga ämnen i våra sjöar och hav. Arbetet de gör främjar en hållbar hantering av oanvändbara fritidsbåtar och skyddar miljön för framtida generationer.
– Vi ville göra skillnad på riktigt. Med små barn och en stor kärlek till skärgård och natur stod vi inte ut med tanken på att fler båtar skulle dumpas och ligga på sjöbotten och läcka gifter, säger Josefin.
Med tiden har fler hängt på och Skroten har samarbetat med branschorganisationen Sweboat, Stena Recycling och myndigheter för att skapa ett fungerande system för båtskrotning. Idag är Sverige näst bäst i Europa, efter Frankrike, när det gäller återvinning av båtar!
Maria och Josefin var envisa och målmedvetna, men de fick kämpa för varje krona i början. De städade i utbyte mot en webbplats och köpte och sålde en sjunken båt för att ha råd att åka på mässa. De tog även över och drev en den gamla skeppshandeln Tackel och Tåg, med små marginaler.
När de fick möjlighet att öppna ett litet café på Nya Djurgårdsvarvet blev det nästa steg i utvecklingen. Idag driver de Skroten café och skeppshandel, en populär plats där besökare kan äta, handla maritima prylar och boka festlokal.
– När vi drog igång trodde vi att vi skulle stå på en gård och skrota båtar, men vi har istället ägnat oss mycket åt politik. Nu fyller våra äldsta barn 18 år och vår verksamhet har utvecklats till något helt annorlunda än vi trodde, säger Josefin.
– Vi är ju vana vid att ta tag i saker som vi inte kan så mycket om, så när det kom till livförsäkring var vi lika osäkra som många andra företagare. Vi frågade en försäkringsmäklare som sa att vi måste bara måste ha Änkan och det beslutet visade sig vara rätt, säger Maria.
De tecknade livförsäkring för varandra eftersom de inte hade pengar. Hur skulle de annars kunna lösa ut varandra om något hände? Hållbarhet går som en röd tråd genom allt de gör och det som gjorde störst intryck var affärsmodellen, återbäringen och Änkans fina historia.
– Försäkring är ju inte så kul, men just livförsäkringen pratar vi faktiskt om ibland eftersom den känns så bra. Jag tänker på den när jag går till gymmet; får jag ett långt liv får jag ju pengar tillbaka från Änkan, säger Josefin.
På Skrotens Matbod och Deli på Djurgården kan du ta in en charkbricka och ett glas vin, köpa tamponger och Karlssons klister. Du kan även besöka restaurangen, boka festlokal eller bara uppleva Skrotens unika atmosfär, läs mer här!