2024.09.20| Nyhet

Änkans frukostklubb fick besök av Klas Eklund

Förra veckan fick vi besök av Klas Eklund när Änkans frukostklubb träffades. Intresset var stort och det var roligt att se både nya och bekanta ansikten. Klas delade generöst med sig av insiktsfulla tankar om både det globala och det svenska ekonomiska läget. Vi har samlat några av de punkter vi tyckte var intressanta.

Frukostklubben - Klas Eklund

De största marknaderna bromsar in

De största marknaderna i världen visar tecken på avmattning. Kina står inför en fastighetskris, Japan börjar få upp inflationen till normal nivå, men eftersom de höjde räntan när USA sänkte, rubbas balansen. USA möter pessimism, med kraftiga räntehöjningar och tecken på att ekonomin bromsar in. FED förväntas dock sänka räntorna framöver (något de gjorde den 18 september red anm).

EU halkar efter USA, delvis beroende på att vi inte förnyat industri och näringsliv tillräckligt snabbt. Tyskland har minskad industriell produktion och pressas av höga energipriser samt omställningar inom bilindustrin.

Politisk osäkerhet i USA

Det politiska landskapet i USA präglas av olikheter mellan Trump och Harris, särskilt i skattepolitiken. Trump vill hålla nere skatterna och försvaga dollarn, medan Harris förespråkar högre förmögenhets- och bolagsskatt. Trumps politik skulle kunna bli stökig och störa Sveriges ekonomi.

Räntor, inflation och marknadsoro

Världen har precis återhämtat sig från pandemin, krig och halvledarbrist. Inflationen ser ut att normaliseras, men vi går in i en orolig tid med fortsatt höga räntor. På fondmarknaden styrs mycket av robotar och algoritmer, vilket gör att man kan fråga sig vem som styr marknaden.

Svensk ekonomi: Recession och skuldsatta hushåll

Sveriges ekonomi har stagnerat och BNP har knappt ökat de senaste åren. Många svenska hushåll sitter med rörliga lån och har drabbats hårt av räntehöjningar, vilket har lett till minskad privat konsumtion. Reallönerna har fallit, motsvarande en hel månadslön under 2023.

Men med väntade räntesänkningar kan vi se ljusare tider framöver. Svenska hushåll kommer att få mer pengar över, vilket kan leda till ökad konsumtion och en starkare BNP.

Bostadsmarknaden i väntan på bättre tider

Pandemin skapade en rusning efter större bostäder, men nu är marknaden trög. Utbudet är stort och avsluten få, vilket håller nere priserna. Det kommer att ta tid innan byggandet återhämtar sig, särskilt då efterfrågan på nybyggen är låg.

Och så frågan som så många funderar över: Ska jag binda mina räntor eller inte? Det beror helt på din framtidstro. Ser du en fortsatt osäker ekonomisk situation med nya räntehöjningar kan det vara klokt att binda. Om du tror på ett ljus och stabil framtid kan rörliga räntor vara bättre. Kanske är det hugget som stucket eftersom de bundna räntorna är lägre än de rörliga just nu.

Vill du också vara med i Frukostklubben? Registrera dig här så får du information om kommande träffar.

Ring oss på

08-10 60 00